Mindig is szerettem az olyan ételeket, amelyek szinte "maguktól" elkészülnek, nem kell mellettük állni, nyugodtan lehet közben mással foglalkozni, néha kell csak ránézni. Aztán eszembe jutott a nagyanyáink által gyakran használt, régi módszer, amely manapság újból divatos. Ez a viszonylag alacsony hőmérsékleten, több órán át történő zsírban sütés.
Így nyugodtan nekiláthatunk az oldalas sütésének is, a végeredmény zamatos, leomlik a csontról és ráadásul még lesz finom pecsenyezsírunk is.
Hozzávalók:
1/2 kg sertés oldalas
40 dkg sertészsír
1-2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma - ha szeretjük, lehet több is
só, bors
jénai tál vagy olyan lábos, amit sütőbe is be lehet tenni, azaz nincs műanyag alkatrésze. A cseréptál nem jó, mert a pórusai eltömődnek a zsírral, másra többé nem lehet használni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEga_Y3mqPVxQricLVKI_BDth9fZDj2oNsO4dWEDRMiEZZdYHGbRAuSozu-zVnLV4ntAH3DC0EcKpdVw-xYMzI_Cp1mcfaMdCg6AG9UmaCs2CeZivKDccefYcfXiFsYkguCUJpXeKHoX4i6i/s320/IMG_20190406_092542.jpg)
Az oldalast sózzuk és borsozzuk és betesszük a jénaiba. A vöröshagymát megpucoljuk, a méretétől függően félbe, negyedbe vágjuk és az oldalas köré tesszük. A megtisztított foghagyma gerezdeket a kés hátával kicsit megnyomjuk és szintén a húshoz tesszük.
Így nyugodtan nekiláthatunk az oldalas sütésének is, a végeredmény zamatos, leomlik a csontról és ráadásul még lesz finom pecsenyezsírunk is.
Hozzávalók:
1/2 kg sertés oldalas
40 dkg sertészsír
1-2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma - ha szeretjük, lehet több is
só, bors
jénai tál vagy olyan lábos, amit sütőbe is be lehet tenni, azaz nincs műanyag alkatrésze. A cseréptál nem jó, mert a pórusai eltömődnek a zsírral, másra többé nem lehet használni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEga_Y3mqPVxQricLVKI_BDth9fZDj2oNsO4dWEDRMiEZZdYHGbRAuSozu-zVnLV4ntAH3DC0EcKpdVw-xYMzI_Cp1mcfaMdCg6AG9UmaCs2CeZivKDccefYcfXiFsYkguCUJpXeKHoX4i6i/s320/IMG_20190406_092542.jpg)
Az oldalast sózzuk és borsozzuk és betesszük a jénaiba. A vöröshagymát megpucoljuk, a méretétől függően félbe, negyedbe vágjuk és az oldalas köré tesszük. A megtisztított foghagyma gerezdeket a kés hátával kicsit megnyomjuk és szintén a húshoz tesszük.
A zsírt megolvasztjuk, csak folyjon, de nem legyen forró. Ez mikróban 750W-on kb. 3 perc. A folyékony zsírt ráöntjük a húsra. Legalább 1 ujjnyira lepje el ! Lefedjük és betesszük a 130 fokos sütőbe légkeverésre majd egy fél óra múlva a sütési hőfokot 110 fokra csökkentjük. 3-4 órán át sütjük, időnként megnézzük.
Sajnos a gázsütők nem tudnak ilyen alacsony hőfokot. De ugyanezt a lassú sülést a tűzhelyen is meg tudjuk csinálni. Először nagy lángra tesszük a lábost, de amikor a zsír elkezd bugyborékolni áttesszük a legkisebb rózsára és azt is a legalacsonyabb lángra állítjuk, hogy zsír csak gyöngyözzön - mintha kocsonyát főznénk.
Ha ropogósan szeretjük, akkor tálalás előtt egy serpenyőben mindkét oldalát kicsit megpirítjuk. Ha a zsírban hagyjuk kihűlni, akkor több napig is eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése