2019. április 6., szombat

Lassan sült oldalas

Mindig is szerettem az olyan ételeket, amelyek szinte "maguktól" elkészülnek, nem kell mellettük állni, nyugodtan lehet közben mással foglalkozni, néha kell csak ránézni. Aztán eszembe jutott a nagyanyáink által gyakran használt, régi módszer, amely manapság újból divatos. Ez a viszonylag alacsony hőmérsékleten, több órán át történő zsírban sütés.
Így nyugodtan nekiláthatunk az oldalas sütésének is, a végeredmény zamatos, leomlik a csontról és ráadásul még lesz finom pecsenyezsírunk is.



Hozzávalók: 

1/2 kg sertés oldalas 
40 dkg sertészsír 
1-2 fej vöröshagyma 
2-3 gerezd fokhagyma - ha szeretjük, lehet több is 
só, bors 

jénai tál vagy olyan lábos, amit sütőbe is be lehet tenni, azaz nincs műanyag alkatrésze. A cseréptál nem jó, mert a pórusai eltömődnek a zsírral, másra többé nem lehet használni.


Az oldalast sózzuk és borsozzuk és betesszük a jénaiba. A vöröshagymát megpucoljuk, a méretétől függően félbe, negyedbe vágjuk és az oldalas köré tesszük. A megtisztított foghagyma gerezdeket a kés hátával kicsit megnyomjuk és szintén a húshoz tesszük. 



A zsírt megolvasztjuk, csak folyjon, de nem legyen forró. Ez mikróban 750W-on kb. 3 perc. A folyékony zsírt ráöntjük a húsra. Legalább 1 ujjnyira lepje el ! Lefedjük és betesszük a 130 fokos sütőbe légkeverésre majd egy fél óra múlva a sütési hőfokot 110 fokra csökkentjük. 3-4 órán át sütjük, időnként megnézzük. 


Sajnos a gázsütők nem tudnak ilyen alacsony hőfokot. De ugyanezt a lassú sülést a tűzhelyen is meg tudjuk csinálni. Először nagy lángra tesszük a lábost, de amikor a zsír elkezd bugyborékolni áttesszük a legkisebb rózsára és azt is a legalacsonyabb lángra állítjuk, hogy zsír csak gyöngyözzön - mintha kocsonyát főznénk.


Ha ropogósan szeretjük, akkor tálalás előtt egy serpenyőben mindkét oldalát kicsit megpirítjuk. Ha a zsírban hagyjuk kihűlni, akkor több napig is eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése