Ma rakott karfiolt főztem, úgy, ahogy mindig is csináltuk, egyedül a rizst hagytam ki belőle. Így is nagyon finom lett :-)
Hozzávalók :
1 fej karfiol (1-1,5 kg)
50 dkg darált disznóhús - 30 %-os zsírtartalmú
2 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál zsír
1 kis pohár tejföl
15 dkg reszelt sajt (gouda)
1 tojás
só, paprika, bors, cayenne bors
A karfiolt rózsáira szedtem, lobogó sós vízben az újraforrástól számítva 8 percig főztem majd lehűtöttem.
A darált húsból pörköltöt készítettem : az apróra vágott hagymát a forró zsírban üvegesre dinszteltem majd hozzátettem a darálthúst és megsóztam. Fedő alatt kis lángon, néha megkeverve 15 percig pároltam, majd nagy lángon zsírjára sütöttem, kicsit megkapattam (pörköltem).
A tűzről levéve hozzákevertem a pirospaprikát majd egy pohár vízzel felöntve kis lángon újabb 15 percig főztem. Közben borsoztam és megszórta egy kis cayenne borssal, mert szeretem, ha egy kicsit csíp.
Egy jénait kikentem zsírral, beletettem a karfiol felét, ráterítettem a pörköltet és megszórtam a sajt felével. Ment még rá néhány evőkanál tejföl majd a betakartam a karfiol másik felével.
A tetejére is kentem egy kis tejfölt és néhány zsírdarabkát majd 175 fokon 25 percig sütöttem.
Ekkor a maradék tejfölt összekevertem 1 egész tojással, ráöntöttem a karfiolra és megszórtam a sajt másik felével.
Ezt már csak addig sütöttem, míg a sajt szép színt nem kapott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése