2019. április 12., péntek

Göngyölt nyúl

Szeretem a nyúlhúst. Gyerekkoromban Mara nagynéném nyulakat tartott, hogy legyen mindig friss hús. Emlékszem a Magdolna napi családi ebédekre, amikor gödöllői házában a nagy diófa alatti asztalnál csodás rántott nyúlcombokat és füstölt szalonnával spékelt nyúlgerincet tálalt fel :-)

Mostanában a Lidlben gyakran kapni nyúlhúst.Most apróhúst vettem, gondoltam csinálok belőle gombás nyulat, de amikor kibontottam láttam, hogy nincs feldarabolva. A gerinc melletti húspászma egyben volt és rajta volt a bordákat borító vékony húsréteg is. 4 ilyen szép darab volt a félkilós csomagban. Na ezt nem darabolom fel döntöttem, hiszen finom göngyölt sültet is lehet belőle csinálni!

Hozzávalók :

1/2 kg nyúlhús
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg chorizo kolbász
1 kis fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
kacsazsír

A húst besóztam, borsoztam. A füstölt szalonnát felcsíkoztam és a vastag húsrészeket megspékeltem. Szerencsére vagy 30 éve egy kedves barátomtól kaptam spékelőtűt, amit azóta is őrzök, így egyszerű dolgom volt. De egy vékony és éles késsel is megoldható a spékelés.
A vékony részére szeletelt chorizo kolbász tettem, betakartam a másik szelettel, majd arra is került néhány szelet kolbász. Végül a két vastagabb részt egymás felé fordítottam és a húshengert cérnával összekötöztem.

Egy kerámia sütőtálba tettem a húst, mellé dobtam a megroppantott fokhagyma gerezdeket és a felnegyedelt vöröshagymát és a maradék szalonnát. Alaposan meglocsoltam kacsazsírral és befedtem alufóliával.
Fólia alatt 160 fokon egy órát sütöttem majd fólia nélkül 180 fokon kb. 15 perc alatt megpirítottam.

Amikor kész lett kivettem a sütőedényből, 15 percig pihentettem majd levettem róla a cérnát. Már ekkor is szépen szeletelhető, de hidegen kimondottam mutatósak a szeletek :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése