2019. április 27., szombat

Tavaszi húsgombócos karalábé

"Tavasz van, milyen szép tavasz van,
de jó futkosni a szabadban,
a fű magas, sűrű a lomb,
csíz búvik ott és vadgalamb,
száll a gyermekek nevetése.
Tavasz, vidámság - ez a béke!"


(Benjámin László)

Kora reggel óta, amikor épp elállt az eső és a reggeli kávémmal a kezemben kimentem Puszedlivel a kertbe,  ez a vers jár az eszemben. Így amikor a kutyaklub után elmentünk bevásárolni, valami tavaszi ételhez valót akartam venni. Szép volt a spárga, el is gondolkodtam egy kis spárgás csirkecombon, de amikor megláttam a csodás, friss karalábét már tudtam, mi lesz ma ebédre :-)

Karalábét most már egész évben lehet kapni, de nekem igazából ez a tavaszi étel. Gyerekkoromban már vártuk, hogy mikor lehet töltött karalábét főzni. Amit ma főztem, az is rokona a töltött karalábénak, de modernebb, könnyebb.

Hozzávalók :

40 dkg darált hús, marha és disznó vegyesen (25 % zsírtartalmú)
3 szép fej karalábé a zöldjével együtt
1 csokor petrezselyemzöld
2 szál duci újhagyma - ha vékonyabb, akkor 4-6
2 tojás
2-3 evőkanál zsír
só, bors, szódabikarbóna 
1 kis pohár (125 g) tejföl

A karalábé csúcsán lévő zsenge leveleit nem dobjuk ki, hanem a petrezselyemzölddel együtt apróra vágjuk. Szintén apróra vágjuk az egyik szál újhagymát a zöldjével együtt.
A darált húshoz hozzátesszük a felaprított zöldeket, a két egész tojást, egy késhegynyi szódabikarbónát, egy evőkanál zsírt és sózzuk, borsozzuk. A zsír azért kell be, hogy ne essen szét főzés közben, a szódabikarbóna pedig lazítja. 
Jól összegyúrjuk és pihentetjük, amíg a karalábékat meghámozzuk és kb. 1 cm széles hasábokra vágjuk.
A húsból 8-10  gombócot formázunk.
A másik szál újhagymát is felaprítjuk. Egy nagyobb lábosban megforrósítunk 2 evőkanál zsírt, beletesszük a felaprított újhagymát és a húsgombócokat. 1-2
perc alatt mindkét oldalukon kifehérítjük a gombócokat, hozzátesszük a karalábét és felöntjük annyi vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje. 
Ha felforrt a lángot takarékra tesszük és gyöngyözve főzzük 30-40 percig. Közben a levet megkóstoljuk és ha kell utána sózzuk.
A tejfölt egy bögrében megkeverjük és egy evőkanál lével felhígítjuk majd a fővő ételhez keverjük. Már csak egyet rottyantunk rajta és tálalhatjuk.


3 megjegyzés:

  1. Én inkább maradok a töltött karalábénál. Szerintem a szódabikarbóna teljesen fölösleges, a zsírtól elég lágy lesz a gombóc.

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet ez a szódabikarbóna, a plejsakvicába is tesznek, hogy omlós legyen. Én reszelt cukkinival szoktam lazítani, de kipróbálom így is, nem jutott eszembe, hogy húsgombócba is érdemes tenni.

    VálaszTörlés