2019. május 5., vasárnap

Zellerpüré, ahogy én szeretem

A zeller volt az a zöldség, amivel ki lehetett kergetni a világból. A húslevesbe ugyan belefőztem, mert úgy tanultam, de utána gondosan kidobtam vagy jobb esetben átpasszoltam valamely zellerkedvelő tányérjára.
Először Andi barátnőmnél kóstoltam meg a sült zellert, egészen ehető volt. Rá kellett jönnöm, hogy számomra a főtt zeller továbbra is a nem ehető kategória, nagyon zavar a jellegzetes íze, de sütéskor ez az íz átalakul, megszelídül és nagyon ízlik.
A krumpli mentes étrendben nagy bánatom, hogy nem ehetek krumplipürét. Nagyon szeretem. De sikerült kikísérleteznem, hogyan lehet a zellerből hasonlóan nagyon finom pürét készíteni !


Hozzávalók :

1 nagy fej zeller
10 dkg vaj
1 dl főzőtejszín
só, szerecsendió, cayenne bors

A zellert kb. 1 cm-es kockákra aprítom. A vajat megforrósítom, hozzá keverem a zellerkockákat és megsózom. Fedő alatt, kis lángon addig sütöm, amíg a zeller teljesen meg nem puhul, azaz a fakanállal szét tudom nyomni (kb. fél óra)
Amikor már nagyon puha a krumplitörővel teljesen pépesre passzírozom. Habosra keverem a tejszínnel és fűszerezem egy kis őrölt szerecsendióval és egy lehelletnyi cayenne borssal.

1 megjegyzés:

  1. Szoktam egy kis sajtot keverni a zellerpüréhez. Most füstöltet reszeltem bele.

    VálaszTörlés