2019. május 25., szombat

Zöldbab saláta, ahogy Mara néném csinálta

Családunk július végén mindig összegyűlt az Anna és Magdolna nap megünneplésére édesapám nővérénél, Maránál. Ez volt ám az igazi habzsi-dőzsi, mert a nagynéném zseniális szakács volt. A menü elengedhetetlen kelléke volt a zöldbab saláta. A mai napig azon kevés babból készült étel, amit szívesen eszek. A szénhidrát szegény étrend nem preferálja a hüvelyeseket, de a friss zöldbab annyira kevés ch-t tartalmaz, hogy szerintem belefér.

Hozzávalók :

1/2 kg ceruzabab (mirelit)
1 nagyobb fej gyenge hagyma vagy egy fél póréhagyma
3 főtt tojás
2 evőkanál zsír

1-2 evőkanál fehér balzsamecet

Én most póréhagymával készítettem. A póréhagyma egyik felét  - ami a zöldebb részt is magában foglalta - felkarikáztam. A forró zsíron épp csak megfuttattam és hozzá tettem a babot. Megsóztam és fedő alatt, kis lángon puhára pároltam. Ha szükséges, lehet alá önteni egy kis vizet.
A tojásokat keményre főztem és felkarikáztam.
Amikor a bab megpuhult 1-2 evőkanál balzsamecettel kicsit megsavanyítottam és hozzákevertem a tojás szeleteket.

Lassan sült oldalassal tálaltam. Az oldalast még reggel, mielőtt elmentünk a kutyával a kutyasuliba tettem oda, délre kész is lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése