2019. július 23., kedd

Grúz karfiol saláta

Ennek a receptnek hasonlósága Lajos Mari karfiol salátájához egyáltalán nem a véletlen műve ! Nagyon szeretem a szakácskönyveit, sok megvan belőlük, számtalan receptje már családi receptté vált :-)
Most, hogy a tegnap vásárolt szépséges karfiolból szerettem volna valami fűszeres, de könnyű, nyári étel csinálni, ismét hozzá fordultam ihletért.



Hozzávalók :

1 fej karfiol
2 kisebb fej lilahagyma
1 marék dió
2-3 evőkanál citromlé
6 evőkanál olívaolaj
1/2 evőkanál mustár 
2 evőkanál fehér balzsamecet

és a fűszerek :
2-3 kisebb babérlevél
őrölt koriander
őrölt rózsabors, szegfűbors, feketebors, fehérbors és zöldbors keveréke

A karfiolt rózsáira szedtem, a nagyobb rózsákat feldaraboltam, hogy kb. egyforma darabok legyenek. 
A forrásba levő vízbe beletettem a babérleveleket és 2 kiskanál sót majd a karfiolt. Az újra forrástól számolva 5 percig főztem, majd még újabb 5 percig fedő alatt puhulni hagytam. Leszűrtem és hideg vízzel gyorsan lehűtöttem, hogy roppanós maradjon.
A hagymát vékonyan felkarikáztam, meglocsoltam a citromlével és legalább egy negyed órát állni hagytam. Lajos Mari szerint ez a nem hagymaszagú lehelet titka :-)
A diót aprítóban durvára őröltem.
Az olíva olajat, a balzsamecetet és mustárt összekevertem az őrölt borsokkal és a korianderrel. Ha túl sűrű, akkor 1-2 evőkanál vízzel lehet hígítani.
Végül óvatosan összekevertem a karfiolt, a hagymát, a diót és az öntetet, majd 2 órára behűtöttem.

Ilyen melegben isteni !! Ma sült csirkeszárnnyal ettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése