Ahány ház, annyi lecsó :-)
Már régen rájöttem arra, hogy lecsó recepteken nem éri meg vitatkozni, hiszen mindenki másképp csinálnija. De mi magyarok nagyon szeretjük, az tény. A Dániában élő unokahúgomnak sokáig gondot okozott a lecsónak való paprika beszerzése, hiszen ez az ételt csak a fehér (alias TV) paprikából lehet elkészíteni, a kaliforniaiból, palermóból és egyéb paprikákból nem.
Lecsószezon van, így mostanában én is gyakran készítem. Ez az én lecsó receptem, így szoktam :-)
Hozzávalók :
6 db paprika
3 db paradicsom - szabadföldi, a melegházi nem jó
15 dkg főtt, füstölt bacon
1 pár csípős debreceni
3 kis fej vöröshagyma
2-3 evőkanál disznózsír
3 kiskanál fűszerpaprika
só
ízlés szerint füstölt chipotle chili
1 dl víz
A paradicsomot leforrázom és állni hagyom - amíg a paprikát kicsumázom, félbe vágom és ujjnyi szeletekre vágom - majd lehúzom a héját és felkockázom. A levét is megőrzöm. A bacont felcsíkozom, a debrecenit karikára vágom. A hagymát is felkockázom.
A zsírt felforrósítom, hozzáadom a bacont és pár percig, folyamatosan kevergetve sütöm. Hozzáadom a hagymát, kicsit megsózom és fedő alatt, kis lángon, pár percig dinsztelem. Aztán hozzáteszem a debrecenit és pár pillanat múlva a paprikát is. Megsózom és kb. 5 percig - néha megkeverve - fedő alatt, nagy lángon sütöm.
Lehúzom a lángról, megszórom a fűszerpaprikával és a chilivel és kicsit megsózom. Visszateszem a nagy lángra és hozzáadom a felkockázott paradicsomot. Felöntöm kb. 1 dl vízzel és még 5 percig főzöm.
Ha így nem lenne elég, lehet hozzátenni 3 elhabart tojást. A lefedett lecsó melege épp kellő állagúra főzi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése