2019. augusztus 11., vasárnap

Házi majonéz és tartármártás

Nagyon sok saláta alkotórésze a majonéz vagy még inkább a tartásmártás. Bár sokféle kapható a boltokban, de egyszerűbb, ha mi magunk csináljuk, ráadásul biztos, hogy nem lesz benne semmilyen nem odavaló adalékanyag !

Hozzávalók :

Majonézhez :
tojássárga
annyi dl jó minőségű étolaj, ahány tojásból készítjük. Én 2 tojásból, így 2 dl étolajból szoktam.

Tartármártáshoz:
2 tojásból majonéz,
2 evőkanál citromlé,
1 evőkanál mustár,
 4 evőkanál tejföl,
só,
bors,
édesítő (elhagyható)

A majonézt célszerű turmixgépben vagy keverőgéppel készíteni, bár kislány koromban fakanállal kevertük :-D
A tojássárgához folyamatos keverés közben vékony sugárban - eleinte cseppenként - hozzákeverjük az olajat. Kezdéskor nagyon lassan kell adagolni, hogy szépen felvegye a tojás az olajat, vajszerű állaga legyen. 
Ha véletlenül túl gyorsan adtuk hozzá az olajat és nem alakult ki a vajszerű állag, akkor egy újabb tojássárgához lassan adagolva a kipelyhesedett folyadékot segíthetünk a helyzeten. Ez a majonéz, ami számtalan öntet alapja. A leggyakoribb, ha tartármártást csinálunk belőle.

A tartármártáshoz a majonézhez keverjük ízlés szerint a fent leírt összetevőket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése