2019. október 5., szombat

Chokokokko azaz kókuszos csokoládé torta citromos mascarponéval vagy piros bogyós gyömölccsel

Szénhidrát szegény életmódban is van olyan, hogy az ember lánya vágyik egy kis nasira :-)
Ennek a receptnek az alapját egy ausztrál oldalon találtam - ott állítólag nemzeti süti, minden kávézóban kapható.
Egy kicsit módosítottam rajta, mert az eredeti mandula liszttel készül, én viszont éppen nem kaptam mandula lisztet. Találtam a boltban viszont finomra őrölt kókuszreszeléket. Ekkor eszembe jutott fiatalkorom isteni kókuszos csokoládé fagyija, amit mindig vettünk, ha Szentendrén jártunk. Volt ott a Kovács Margit múzeummal majdnem szemben egy isteni cukrászda, nem lehetett ezt a fagyiját - és a többit sem - kihagyni. 

A mértékegységeket is magyarítottam.


Hozzávalók :

30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé. Szerintem a Lidlben kapható, 74 %-os csoki a legjobb.
20 dkg vaj
20 dkg finomra őrölt kókuszreszelék. Ha nem kapunk ilyet, akkor chopperben kicsit rá kell darálni a kapható reszelékre.
6 g (1/2 csomag) sütőpor
4 tojás
csipet só

Az öntethez : 
10-12 dkg (1/2 doboz) marcarpone
1-2 evőkanál citromlé

vagy 
20 dkg piros, bogyós gyümölcs (eper, málna, szeder, ribizli vagy ezek keveréke, a mirelit is jó) 
1-2 evőkanál méz

A csokoládét vízfürdőben felolvasztom, azaz keresek két lábost, amelyek egymásba tehetők, majd a nagyobbikba annyi vizet töltök, hogy elérje a kisebbik alját és a tűzre teszem. A kisebbikbe pedig beleteszem a darabokra tördelt csokoládét. Néha megkevergetve addig melegítem, míg a csoki fel nem olvad. Hasonló módon felolvasztom a vajat is, majd a csokihoz keverem. Teszek hozzá egy csipet sót is. Ezután keverőtálba öntöm és összekeverem a kókusszal és a sütőporral. 
Közben a sütőt előmelegítem 170 fokra. 
A tojásokat ketté választom, a sárgáját a csokis keverékbe keverem, a fehérjéből pedig kemény habot verek. Ezt óvatosan a csokis keverékhez keverem.
Egy kisebb - nekem 20 cm-es van - tortaformát kikenek vajjal és beleöntöm a keveréket. 
18-20 percig - ekkor tűpróbát végzek - sütöm. A formában hagyom kihűlni.

Az öntethez habosra keverem a mascarponét a citromlével és tálaláskor a sütire teszek belőle.
A gyümölcsös öntethez a gyümölcsöket egy kis lábosban a mézzel néhány percig főzöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése