Itt az ősz, megjelentek a sütőtökök az üzletekben. Leginkább a narancssárga, kanadai tök kapható, de bármely fajtájúból nagyon szeretek sültekhez való köretet készíteni. Szerintem a rozmaring és a bors nagyon passzol a kicsit édeskés tökhöz.
1 kisebb (kb. 1 kilós) sütőtök
2-3 ágacska rozmaring - szerencsére nekem van a kertben, de jó a szárított, őrölt is
só, őrölt bors
2-3 evőkanál olívaolaj
1-2 evőkanál balzsamecet - én jobban szeretem a fehér balzsamecetet, mert nem változtatja meg az étel színét.
A sütőt 200 fokra előmelegítem. Míg melegszik, addig a tököt meghámozom és nagyobb, 2-3 cm-es kockákra vágom. Megszórom sóval, borssal és az apróra vágott rozmaring levelekkel. Öntök rá egy kis olívaolajat és kézzel jól összeforgatom, hogy egyenletesen bevonódjanak a fűszerekkel és az olajjal a sütőtök kockák.
Egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, szépen elrendezgetem, hogy ne érjenek egymáshoz a darabok. 30 - 35 percig sütöm, de félidőben átforgatom, hogy minden oldalán egyformán piruljon.
Amikor kész még forrón egy tálba öntöm - ehhez jó segítséget nyújt a sütőpapír - és meglocsolom egy kis balzsamecettel és jól átforgatom.
Ma sült csirkecombbal tálaltam, de magában is isteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése