2020. március 1., vasárnap

Tejfölben sült karfiol

Nagyon szeretem a karfiolt, de mindig zavart, hogy miért kell előfőzni. Ráadásul olvastam Mautner Zsófitól a sült karfiol receptjét. Ezért úgy döntöttem, kihagyom az előfőzés maceráját és sütni fogom én is ! Isteni lett ! :-)

Hozzávalók :

1 szép, nagy fej karfiol -az enyém 2 kg-os volt
125g  (kis pohár) tejföl
10 dkg csíkozott bacon (Aldi, Lidl)
20 dkg reszelt sajt
1 tojás
só, bors, cayenne bors - ez utóbbi elhagyható, de én nagyon szeretem
5 dkg vaj

A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük. A bacont egy kis vajon megpirítjuk. A tejfölt összekeverjük a sóval, borssal és az egész tojással és a sült baconnel. Annyi sót tegyünk bele, hogy kicsit sósnak érezzük, mert ez fogja sózni a karfiolt. 
A nyers karfiolt összekeverjük a fűszeres tejföllel meg a sajt felével.
Egy sütőtálat kikenünk vajjal és beleborítjuk a keveréket. 180 fokon, alufóliával letakarva kb. 1/2 órát sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, jól összekeverjük és még 10 percre visszatesszük a sütőbe. Ekkor rászórjuk a maradék sajtot és kb. 10 percre  - addig, míg a sajt színesedni nem kezd - visszatesszük a sütőbe.
Magában is nagyon finom, de adhatunk hozzá valamilyen sült húst is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése