Nemrégen vettem egy gyönyörű fej kelkáposztát. A 12 legszebb, nagy leveléből töltött kelkáposztát készítettem, a maradékot pedig ujjnyi csíkokra vágtam, megmostam, saláta centrifugában jól kipörgettem és két adagban, nejlon zacskóban lefagyasztottam.
Ma gyorsan kellett valami köret, így eszembe jutott Gok mester gyors zöldségkörete. Szerinte ehhez egy wokon és a zöldségen kívül feltétlenül kell olivaolaj, fokhagyma, újhagyma és szójaszósz. Meg valami aromás fűszer - leginkább gyömbér.
A wokon kívül mindenem volt itthon. Van viszont egy nagy, szendvics talpú serpenyőm, jó lesz az is :-)
Hozzávalók :
30-35 dkg ujjnyi csíkokra szeletelt kelkáposzta
1-2 fej fokhagyma
3-4 evőkanál olivaolaj
2-3 dkg vaj (elhagyható)
4 db újhagyma
2 evőkanál szójaszósz
őrölt kömény
esetleg só, ha a szójaszósz nem eléggé sós
A fokhagymát felaprítottam, az újhagymát - sok zölddel együtt - felkarikáztam. A serpenyőt nagy lángon felforrósítottam, majd beletettem az olajat és a vajat. Az a tapasztalatom, hogy sokkal ízesebb lesz az étel, ha egy kis vaj is kerül bele. Amikor a zsiradék már forró volt, bele tettem a fokhagymát és az újhagymát és folyamatosan kevergetve sütöttem. Majd hozzá ment a fagyasztott kelkáposzta is. Előtte a káposztás zacskót néhányszor a konyhapulthoz ütögettem, így a káposzta tömb szétesett.
Megszórtam bőségesen őrölt köménnyel és 3-4 percig folyamatosan kevergetve pirítottam. Ezután meglocsoltam a szójaszósszal és elzártam alatta a lángot.
Ha nem lenne eléggé sós, akkor még sózzuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése